Werken met Pravoo

Welkom! Als u deze pagina bezoekt, betekent dit dat u net gestart bent met één van onze producten: de toolbox Pravoo. Bent u zich nog aan het oriënteren? Klik dan hier om naar de oriëntatiepagina te gaan. 

De eerste keer in dapto

Zodra uw aanvraag verwerkt is, gaan we aan de slag met het inrichten van uw dapto-omgeving. Dit is de omgeving waarin u de toolbox Pravoo kunt gebruiken. Zodra de inrichting klaar is, ontvangt de aanvrager een e-mail met het adres van deze omgeving en uw inloggegevens. Bij deze mail sturen wij het startfilmpje mee.

Als u de eerste keer inlogt in dapto, komt u direct in de werkruimte van de toolbox Pravoo terecht. Op de afbeelding hieronder ziet u hoe deze werkruimte eruit ziet. Via het navigatiemenu aan de rechterkant kunt u wisselen tussen de verschillende onderdelen.

Omgevingsbeheerders kunnen via de tandwielen rechtsboven doorklikken naar de werkruimte Omgevingsbeheer van dapto. Zij regelen daar onder andere welke gebruikers toegang hebben tot dapto en beheren de leerlingen en groepen. Op deze werkruimte komen we later terug.

Omgevingsbeheer
Het beheer van uw dapto-omgeving

Omgevingsbeheerders zien naast de knop profielinstellingen drie tandwielen staan. Deze knop biedt toegang tot een aparte werkruimte van waaruit het omgevingsbeheer plaatsvindt. Via de pijl rechtsboven keert de gebruiker terug naar de reguliere werkruimte (in dit geval Pravoo). 

In het aanmeldproces bieden wij onze klanten aan de eerste inrichtingswerkzaamheden van u over te nemen. We importeren via EDEX de benodigde gegevens uit uw administratiesysteem en maken de eerste set gebruikers aan. Mocht u ervoor gekozen hebben dit zelf te doen of op een later moment wijzigingen aanbrengen, kunt u hiervoor gebruikmaken van de instructiespagina’s achter de hyperlinks hiernaast.

De ontwerpfase
Ontwerp uw eigen Pravoo-model

Pravoo is het enige leerlingvolgsysteem dat volledig aanpasbaar is aan de inhoud van het gegeven onderwijs, de onderwijsvisie van de school en de leerlingpopulatie in de klas. Dit werkt als volgt:

  1. Het team gaat met elkaar in gesprek over de gewenste inhoud van het observatieinstrument en komt tot een ontwerp.
  2. Het ontwerp wordt omgezet in een zogenaamd Pravoo-model.
  3. Op basis van het Pravoo-model van de school worden de volglijsten bij de leerlingen gegenereerd.

Hieronder ziet u een overzicht van de drie manieren om tot het ontwerp van een eigen volgmodel te komen.

Ga zelf aan de slag

Het stappenplan voor de ontwerpfase maakt het mogelijk om geheel zelfstandig tot een ontwerp te komen. Het is aan te raden eerst de basisinformatie over de leerlingvolglijst door te nemen.

Naar het stappenplan

Laat u begeleiden

Wilt u graag begeleiding bij het ontwerpen en/of digitaliseren van uw eigen Pravoo-model? Bekijk dan ons begeleidingsaanbod of neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bekijk het aanbod

Pas een voorbeeld aan

Heeft u geen tijd om zelf een model te maken? Neem dan het voorbeeldmodel van Luc Koning als uitgangspunt, pas het aan en laat het desgewenst door team dapto digitaliseren bij de inrichting.

Voorbeeldmodel Luc Koning
Digitaliseer uw ontwerp

Wanneer het ontwerp af is, kunt u het eenvoudig digitaliseren in de Pravoo-module met behulp van deze instructievideo. Indien gewenst kunt u deze taak ook uitbesteden aan het dapto-team. De dapto-consultant zal dan direct aan een toetstechnische screening doen.

Om op basis van uw nieuwe Pravoo-model leerlingvolglijsten aan te maken, dient u het model als standaardmodel in te stellen. Hoe dit moet, leest u op deze instructiepagina. Ook leest u op deze pagina wat er bij het wijzigen van het standaardmodel met de volglijsten gebeurt.

Aan de slag met Pravoo

Na het maken en digitaliseren van het ontwerp, kan het team in de klas met Pravoo in de slag. Hieronder vindt u de verwijzingen naar instructiepagina’s bij de verschillende functionaliteiten binnen Pravoo.

Het invullen van de leerlingvolglijst

De leerlingvolglijst is het observatieinstrument waarmee u de ontwikkeling van uw leerlingen periodiek in kaart brengt. Lees hier hoe dit werkt.

Lees verder...

Analyse van het signaleringsoverzicht

Het signaleringsoverzicht geeft u snel en eenvoudig een totaalbeeld van de bestaande ontwikkelingsachterstanden binnen de groep. Lees hier hoe u dit afleest. 

Lees verder...

Opstellen van een ontwikkelaanpak

Bij gesignaleerde ontwikkelachterstanden kan er een ontwikkelaanpak worden vastgesteld, waarvoor het format reeds in Pravoo aanwezig is. 

Lees verder...

Rapportagevarianten

Binnen Pravoo bieden we drie verschillende rapportagevarianten aan, zodat u afhankelijk van doel en situatie een passende keuze kunt maken.

Lees verder...