Pravoo 2.0

Stapsgewijs naar een verbeterde versie van Pravoo!

Op 1 juli 2019 brachten we de eerste versie van de nieuwe Pravoo uit. De groep gebruikers die hiermee aan de slag ging, heeft ons van waardevolle feedback voorzien. Dank daarvoor!

De komende tijd rollen we stapsgewijs een aantal verbeteringen uit op weg naar Pravoo 2.0. De eerste set wordt begin april al doorgevoerd. Daarover leest u hieronder meer… Op 1 juli 2020, een jaar na de lancering, is Pravoo 2.0 een feit! 

Stap 1: Vergroten gebruiksvriendelijkheid

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Bij dapto hebben we gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Gebruik van ICT mag immers nooit tot werkdrukverhoging leiden. We streven naar een module die voor iedereen eenvoudig te gebruiken is, ook wanneer je niet op cursus bent geweest.

We zijn ons ervan bewust dat de gebruikersvriendelijkheid in Pravoo 1.0 nog niet optimaal is. Om die reden voeren we de onderstaande verbeteringen door.

Alles in één omgeving

Aanvankelijk maakte Pravoo onderdeel uit van een leerlingadministratie- en volgsysteem. De functionaliteit was daarom over verschillende omgevingen verdeeld en je rol bepaalde of je toegang had. Voor Pravoo-gebruikers was dit minder handig. Nu we Pravoo als losse module binnen dapto aanbieden, zijn we hier direct mee aan de slag gegaan. Als Pravoo-gebruiker heb je binnen de dapto-omgeving een eigen werkruimte, waar alle functionaliteiten terug te vinden zijn in een overzichtelijk navigatiemenu. U hoeft dus niet meer van rol of omgeving te wisselen.  

De omgevingseigenaar (en eventuele andere beheerders) zien rechtsboven in beeld drie tandwieltjes staan. Wanneer zij hierop klikken, komen ze in omgevingsbeheer terecht. Daar kunnen zij de dapto-omgeving beheren door bijvoorbeeld nieuwe gebruikers aan te maken of een EDEX-import te doen. Met het pijltje linksboven komen ze weer in hun Pravoo-werkruimte terug.

De afbeeldingen tonen hoe uw nieuwe werkruimte Pravoo en het omgevingsbeheer eruit komt te zien. U kunt erop klikken om ze groter te maken.

Invullen leerlingvolglijst

Eenvoudig invullen per groep

In Pravoo 2.0 vindt u de leerlingselector boven de leerlingvolglijst. Ook hebben we een filter (begeleidingsrelatie) toegevoegd. Als u niets doet, staat de filter op ‘Alle leerlingen’ en bevat de leerlingselector alle leerlingen waarmee u een begeleidingsrelatie heeft. Wanneer u in de filter een groep selecteert, verschijnen in de leerlingselector alleen de leerlingen van de betreffende groep. Op die manier kunt u gemakkelijk voor één klas alle volglijsten invullen, omdat de leerlingen achter elkaar worden getoond.

Verticale arcering bij leerlijnen

Het werken met leerlijnen en doelensets is in het begin even wennen. Omdat niet iedereen bekend bleek met het verschil tussen checkboxen en radio-buttons, hebben we nog een ander ‘hulpmiddel’ toegepast. De twee tinten oranje wisselen elkaar bij een leerlijn nu verticaal i.p.v. horizontaal af. Hierdoor is het duidelijker hoe een leerlijn gelezen moet worden: als opeenvolgende niveaus waarvan de leerling er per peilpunt één kan scoren.

Digitaliseren Pravoo-model

Wanneer het team een eigen volgmodel ontworpen heeft, moet dit worden ingevoerd in de module. Dat proces is in Pravoo 2.0 een stuk eenvoudiger geworden. Bovendien hebben we bepaalde handelingen geautomatiseerd. Dit scheelt tijd én voorkomt dat ontwerpfouten pas tijdens het gebruik worden ontdekt. 

Startniveau leerlijn

Een leerlijn heeft altijd een startniveau. Voorheen moest u dit zelf aan het model toevoegen (kan 1 t/m ... niet). Dit werd nogal eens werd vergeten. Wanneer je nu voor een leerlijn kiest, wordt het startniveau automatisch toegevoegd.

Normeringsvlak leerlijn

Het hoogste niveau van een leerlijn is het einddoel. Dit kan nooit een normeringsvlak hebben. Als u dit vergeet, verschijnen er onterechte signaleringen. Om dit te voorkomen wordt het normeringsvlak bij het laatste niveau van de leerlijn nu automatisch uitgezet.

Invulinstructie

De handleidingen (die in Pravoo 2.0 de meer passende naam invulinstructie gekregen hebben) kunnen nu worden ingevoerd in hetzelfde scherm als waar u het model digitaliseert. De invoer werkt net als bij de tekstballonnen: u klikt erop, voert de gewenste tekst in en klikt op Opslaan.