Toolbox Pravoo

Ontdek Pravoo
Dé toolbox voor het kleuteronderwijs

Pravoo is een toolbox voor groep 1 en 2 van de basisschool. Het bevat verschillende tools om de ontwikkeling van leerlingen te volgen en bij eventuele ontwikkelachterstanden een actie in te zetten.

De ontwikkeling van Pravoo is een samenwerking tussen orthopedagoog Luc Koning en team dapto, het onderwijsteam van Unilogic. Scholen die de toolbox Pravoo gebruiken, doen dit binnen de dapto-omgeving. 

 • Veel scholen volgen met hun kindvolgsysteem wat de ontwerpers van het systeem vinden dat er gevolgd moet worden. Dat is geen gewenste situatie. De nieuwe Pravoo maakt het mogelijk om kinderen te volgen vanuit een eigen visie, omdat scholen zelf de inhoud bepalen.

  Dhr. Luc Koning
  Orthopedagoog bij Pravoo
 • We hebben een volglijst gemaakt passend bij het concept waar wij op school mee werken. De volglijst is echt iets van ons geworden, waardoor het ook fijn is om in te vullen.

  Ellen Mulders
  Leerkracht De Tovercirkel

De leerlingvolglijst

Pravoo is in de eerste plaats een observatieinstrument. Met behulp van de leerlingvolglijst, waarvan u de inhoud zelf samenstelt, brengt u de ontwikkeling van uw leerlingen periodiek in kaart.

Signaleringsoverzicht

Wanneer uit de volglijsten ontwikkelachterstanden naar voren komen, wordt er automatisch een signalering gegenereerd. Het signalieringsoverzicht geeft snel en eenvoudig een totaalbeeld.

Rapportages

Informatie uit de volglijst kan gedeeld worden met andere belanghebbenden. Er zijn verschillende rapportages beschikbaar, zodat u afhankelijk van doel en situatie een passende keuze kunt maken.

Begeleiding

Met Pravoo kunt u eenvoudig een ontwikkelaanpak opstellen. Het format hiervoor staat al klaar. Bij het opstellen en uitvoeren kunt u bovendien gebruikmaken van de hulpmiddelen uit de Orthotheek.

Wat maakt Pravoo uniek?

Veel scholen ervaren beperkingen bij het gebruik van kant-en-klare volgsystemen. Er worden onderdelen gemist en de inhoud sluit veelal niet aan bij de onderwijskundige visie, het lesprogramma en/of de leerlingpopulatie van de school. Pravoo biedt in deze gevallen uitkomst: het is het enige kleutervolgsysteem dat u volledig kunt laten aansluiten op de inhoud van het gegeven onderwijs, de onderwijsvisie van de school en de leerlingpopulatie in de klas. 

Dat klinkt mooi, maar...

Mogen we dat wel?

Een observatietool volledig naar eigen wens inrichten, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wellicht is dat de reden dat we met enige regelmaat de vraag krijgen of Pravoo wel aan de wetgeving voldoet. Over het antwoord kunnen we kort zijn: ja! De uitgebreidere toelichting leest u hier

Kunnen we dat wel?

Veel teams zouden graag met een schooleigen volgsysteem werken, maar zien op tegen het ontwerpen ervan. Dat is niet nodig! Team dapto helpt u graag op weg. Instructiemateriaal, digitale scholing of training op locatie: er is altijd wel een begeleidingsvorm die bij u past.

Willen we dat wel?

Of een schooleigen volgmodel bij u past, is een vraag die alleen uw team kan beantwoorden. Wij helpen u daar uiteraard graag bij. Heeft u vragen of wilt u samen met onze consultant een (digitaal) kijkje nemen in de toolbox Pravoo? Neem dan gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen
Is Pravoo hetzelfde als dapto?
Kan ik een demo-account aanvragen voor Pravoo?
Wat kost Pravoo?
Hoe groot is de tijdsinvestering voor het maken van een schooleigen volgmodel?

Pravoo is een kleutervolgsysteem dat ontwikkeld is door het team van dapto in samenwerking met Luc Koning. Het is dus niet hetzelfde als dapto, maar een onderdeel van dapto. Bent u via een directe link op deze pagina gekomen en wilt u meer weten over dapto? Ga dan naar de homepage van deze website of gebruik het navigatiemenu rechtsboven om te ontdekken wat dapto nog meer te bieden heeft.

Kenmerkend voor Pravoo is het principe van het schooleigen volgsysteem. Dit betekent dat u een groot deel van de inhoud zelf kunt bepalen. Scholen doen dit zelf of, indien gewenst, onder begeleiding. Vanwege het maatwerk-karakter van Pravoo is een ‘lege’ demo-account geen geschikt middel voor een eerste kennismaking met de applicatie.

Wel bieden we u andere mogelijkheden:

 • Alle gebruikersdocumentatie is vrij toegankelijk op deze website (zie leeromgeving). Middels de schermafbeeldingen en instructievideo’s krijgt u een goede indruk van de applicatie.
 • Via het contactformulier kunt u een belafspraak maken met één van onze productdeskundigen, die u alles over Pravoo kunnen vertellen. Ook een digitale productpresentatie behoort tot de mogelijkheden.

De kosten van de toolbox Pravoo worden berekend over het totaal aantal leerlingen van uw school en liggen bij € 1,50 per leerling.

De ervaring leert dat een team binnen twee dagdelen een eigen model maken. Hierbij kunt u ook ondersteuning krijgen. Op de pagina productondersteuning vindt u informatie over de verschillende vormen van begeleiding die we aanbieden.

Offerte-aanvraag

Overweegt u te starten met Pravoo en wilt u graag geheel vrijblijvend een offerte ontvangen? Klik dan hier voor het aanvraagformulier.