Team dapto ontwikkelt digitale tools voor de onderwijsprofessional, aangeboden binnen de eigen dapto-omgeving. Het betreft zeer uiteenlopende tools: van tools die administratieve taken verlichten tot tools die gebruikt worden om vorm te geven aan onderwijsinnovatie. Alle tools hebben één ding gemeen: ze ondersteunen de onderwijsprofessional bij zijn werk en komen zo ten goede aan de kwaliteit van het onderwijs.
En de leerling dan?
“De leerling centraal” is een populaire kreet, maar leidt niet altijd tot keuzes die daadwerkelijk aan de leerling ten goede komen. Veel tools voor het onderwijs richten zich op direct gebruik door de leerling, waarbij de rol van de professional gereduceerd wordt tot het creëren van de randvoorwaarden en (bij)sturen op basis van resultaten die hen middels slimme dashboards bereiken. Bij dapto geloven we niet in deze aanpak. Digitale tools verkrijgen hun waarde als instrument in handen van de onderwijsprofessional. Als deze de tijd en middelen krijgt om hier vorm aan te geven, komt de leerling weer écht centraal te staan.
Toolboxen
Sommige tools versterken elkaar wanneer ze in samenhang worden gebruikt. Wanneer de onderlinge verwevenheid zo groot is dat een set tools samen één geheel vormt, spreken we van een toolbox. De toolbox Pravoo (zie onder) is hiervan een voorbeeld.
Veel scholen ervaren beperkingen bij het gebruik van kant-en-klare volgsystemen. Er worden onderdelen gemist en de inhoud sluit veelal niet aan bij de onderwijskundige visie, het lesprogramma en/of de leerlingpopulatie van de school. Pravoo biedt in deze gevallen uitkomst.
Pravoo is een toolbox voor groep 1 en 2 van de basisschool. Het bevat verschillende tools om de ontwikkeling van leerlingen te volgen en bij eventuele ontwikkelachterstanden een actie in te zetten. De ontwikkeling van Pravoo is een samenwerking tussen orthopedagoog Luc Koning en team dapto, het onderwijsteam van Unilogic. Scholen die de toolbox Pravoo gebruiken, doen dit binnen de dapto-omgeving.
Veel scholen volgen met hun kindvolgsysteem wat de ontwerpers van het systeem vinden dat er gevolgd moet worden. Dat is geen gewenste situatie. De nieuwe Pravoo maakt het mogelijk om kinderen te volgen vanuit een eigen visie, omdat scholen zelf de inhoud bepalen.
Het dapto-framework is flexibel inrichtbaar en daarom zeer geschikt voor maatwerkontwikkeling. Elke onderwijsinstelling, ongeacht de sector, kan bij dapto een ontwikkelvraag neerleggen. Hieronder ziet u twee voorbeelden van tools die we onlangs in opdracht ontwikkeld hebben.